De kaasplank.
Hier laten wij u graag kennismaken met een aantal van onze kaasproducten
die vers van het mes worden verkocht in onze winkel. In ons buitenlandse
kaasassortiment (uit twaalf verschillende landen) bevinden zich
plusminus honderdvijftig verschillende kazen afkomstig van drie
melksoorten, koe, geit en schaap.
Een stukje geschiedenis.
Hoe de eerste kaas ontstond is voor ons een mysterie maar dat er
al vroeg in de geschiedenis kaas gemaakt en gegeten werd is duidelijk
geworden bij archeologische vondsten. De vervaardiging van dit door
ons zo gewaardeerde voedingsmiddel, dat ons tegenwoordig in vrijwel
onbegrensde verscheidenheid ter beschikking staat, berust nog steeds
op drie elementaire uitvindingen, die vele duizenden jaren geleden
werd gedaan, maar tot op de huidige dag onveranderd zijn gebleven
De allereerste is de melkwinning, ten tweede de indikking van de
melk onder invloed van de temperatuur, was het koud, dan duurde
het langer voordat de wei van de melk gescheiden werd, ten derde
de stremming van de kaas, door de lebmaag van een kalfje.
Kaasassortiment.
Dat De Kaashut een voortreffelijk kaasassortiment in huis heeft,
is bekend. Sinds jaren verkopen we kaas van Noord-Hollandse kwaliteit
onder ons eigen merk SMAAQ van jong tot oud maar ook mosterdkaas, brandnetelkaas,
roomkaas en Edammer. Verder voeren wij nog enige merkkazen: Leerdammer,
Maaslander jong, Maaslander belegen en Milner licht gerijpt (dit
is een 30+ kaas). Onder de noemer dieetkazen hebben we 20+ extra
pikant, Boerenleidse kaas van jong tot oud. Natriumarm, pikant belegen
en belegen komijn.
Boerenkaas.
Boerenkaas verkopen we onder de naam Boer Piet en komt direct van
de boerderij. Het wordt handgemaakt uit frisse, volle rauwe melk
volgens een eeuwenoude traditie dus er zal geen kaas hetzelfde smaken.
Boerenkaas is leverbaar van jongbelegen tot snijdbaar oud.
SmaaQ Oude Baarsjes.
Oude Baarsjes is een heerlijke oude kaas die tien maanden traditioneel
gerijpt is. Het is een uitzonderlijke kaas, zuiver en vol van smaak
met een constante kwaliteit. Wij nodigen u graag uit om eens een stukje
van deze kaas te komen proeven.
Wijn en kaas.
Een stukje kaas bij een heerlijk glas wijn, wie vindt dat niet heerlijk.
maar welke wijn drinken we bij welk stukje kaas? Wij geven u graag
enkele combinaties:
- Bij een grote witte wijn
Brie de Meaux, Vacherin Mont d'Or, Neufchatel, Chaource, Valençay,
Beaufort of Reblochon.
- Bij niet te krachtige Bordeaux of Bourgogne
belegen Goudse of Edammer, Bel Paese, Tilsiter, Carrè de
l'Est, Gorgonzola of een Stilton.
- Bij een krachtige Bordeaux, Bourgogne of Rhônewijn
belegen Boeren-Gouda, oude Edammer, Cantal, Camembert cru, Brie
de Melun, Epoisses, Maroilles, Pont l'Evêque, Roquefort,
Bleu d'Auvergne of Fourme d'Ambert.
- Bij een fruitige en/of droge witte wijn
Friese nagelkaas, Leidse kaas, kruidenkaas, Morbier, Saint-Marcellin,
Munster, Emmental, Sbrinz of Gruyère.
- Bij Beaujolais
belegen Goudse, Kernhem, Reblochon, Coulommiers, Ricotta, Bresse
bleu, belegen Edammer of verse Schapenkaas.
- Bij Rosé
jong belegen Goudse, Appenzeller, Selles-sur Chèr, Montrachet,
Kernhem, Bûche Lorraine, roomkaas en Gorgonzola-Mascarpone
|